Praktijk voor lichaamswerk

Rebalancing, Feldenkrais, Trager, Bindweefselmassage en Kleurenlichttherapie

Hilda van Stee

Wat is Somatic Experiencing?

Somatic Experiencing (SE) is een lichaamsgerichte
methode om trauma te helen. Het gaat er vanuit
dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn en daarom het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden behandeld.

 


Wat is trauma?

Trauma is lijden. En daarom heeft het ook een grote invloed op de kwaliteit van ons leven. Het werken met trauma’s heeft me geleerd dat trauma in ieder leven een onontkoombaar feit is. Maar het hoeft geen levenslange veroordeling te zijn.

Trauma is te helen. En ondanks het feit dat trauma op lichamelijk niveau een diepe ontregeling is binnen het zenuwstelsel is het tevens op een ander niveau vaak de drijvende kracht achter een psychologische, sociale en spirituele zoektocht.

Volgens Peter Levine (die deze methode ontwikkelde) is trauma iedere gebeurtenis of serie van gebeurtenissen die destijds te onverwacht, te snel of te groot waren om er op dat moment adequaat op te kunnen reageren. Het zenuwstelsel raakte overweldigd. De schrik hiervan zet zich vast in het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel, dat overweldigd is geraakt, kan de ervaring niet verwerken. De levensenergie raakt geblokkeerd.

Het trauma wordt opgeslagen als herinnering in ons lichaam. Wanneer je in een situatie belandt die je, bewust of onbewust, herinnert aan het oorspronkelijke trauma, reageert je lichaam alsof de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt.

 

Hoe wordt trauma geheeld?

Het helen van trauma werkt dan ook via het lichaam. Door de lichamelijke sensaties, zoals warmte, stroming, tintelingen gewaar te worden ‘de felt sense’, de onbewuste bewegingen van het lichaam te volgen, en naar hulpbronnen te zoeken, kan de spanning die in het lichaam is opgeslagen in kleine stapjes worden ontladen. Dit helpt ook om weer een groter gevoel van controle en beheersbaarheid over je lichaam te krijgen.

Het is niet nodig de gebeurtenis door te werken of te herbeleven of zelfs te weten wat de traumatische gebeurtenis was.

Voor het verwerken van trauma hebben we rust, veiligheid en bescherming nodig. We hebben steun nodig (hulpbronnen) zodat we durven vertrouwen op het natuurlijke proces dat ons voltooiing, heelheid en uiteindelijk vrede zal brengen.

 

Oorzaken van trauma

Oorzaken voor trauma kunnen belevenissen zijn zoals valpartijen, kleine verwondingen, ongelukken, ingrijpende medische en tandheelkundige behandelingen, een bevalling, verbranding,  geboortetrauma, ontwikkelingstrauma, foetaal trauma (in de baarmoeder) etc.

Maar ook gebeurtenissen die bijna altijd voor ieder mens traumatiserend zijn: oorlog, fysiek en emotioneel misbruik, incest, ernstige verwaarlozing, ongelukken, het zien van een ongeluk, geweld, het getuige zijn van geweld, zware verwondingen of ziektes, operaties, het verlies van een naaste, natuurgeweld…

 

Wat zijn de symptomen?

* angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of   prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid,
* depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, krachtverlies in de spieren,
* dissociatie, gevoel dat (een deel) van je lichaam niet van jou is, beperkt spectrum van gevoelens,
* ontkenning: het trauma is niet gebeurd of het is niet belangrijk.

 

Bij trauma kan je ook denken aan:
* fibromyalgie,
* migraine,
* PTSS,
* whiplash,
* tics,
* oorsuizen,
* hooggevoeligheid

Lees hier meer over Somatic Experiencing

 

Peter Levine over Somatic Experiencing